IN DE KIJKER

Koningin Mathilde Moeder- en kindcentrum
Op 21 mei 2015 werd het Koningin Mathilde Moeder-en kindcentrum officieel geopend door Hare Majesteit Koningin Mathilde. Kinderen wil je koesteren en zo dicht mogelijk bij jou houden. Daarom willen we, binnen het UZA, de best mogelijke zorg bieden in het Moeder- en kindcentrum. Hier staat de excellente en innovatieve zorg voor kinderen en hun ouders centraal. Hieronder vind je een greep uit onze projecten.
Kinderoncologie
De behandeling van en onderzoek naar kanker bij kinderen is één van de focuspunten van het Koningin Mathilde Moeder- en kindcentrum van het UZA.
Jaarlijks worden er in België 500 kinderen onder de 16 jaar gediagnosticeerd met kanker. Het hoofddoel van een kankerbehandeling bij kinderen is het genezen van de kanker, wat in de meerderheid van de gevallen lukt. Het gemiddelde genezingspercentage bij kinderen ligt rond de 75 à 80%.
Prof. Norga vertelt: ‘Er zijn drie manieren om kanker te behandelen. Chirurgie (het weghalen van de tumor) is een belangrijk stuk van de behandeling maar is vaak onvoldoende. Daarnaast is chemotherapie vaak noodzakelijk om kwaadaardige cellen te doden. Aanvullend kan ook radiotherapie gebruikt worden om resttumor (in bepaalde gebieden van het lichaam) die niet verwijderd kan worden, te behandelen.’ Onderzoek naar kinderkanker bestaat enerzijds uit het ontwikkelen van een betere diagnostiek, dus het beter kunnen identificeren van de soorten gezwellen bij individuele patiënten, en anderzijds uit de ontwikkeling van betere en meer geïndividualiseerde behandelingsmogelijkheden.
Meer budget voor onderzoek en klinische studies draagt bij tot de ontwikkeling van de best mogelijke behandeling van kinderkankerpatiëntjes.
REACH
We willen graag dat onze kinderen voldoende beweging krijgen. Daarom sturen wij ze, vaak tijdens piekuren, de weg op richting school, naar de sportclub,… Maar is deze vorm van beweging wel zo gezond met de luchtverontreiniging die er in Vlaanderen is? En wat doet die luchtverontreiniging met de gezondheid van onze kinderen? Dit zijn vragen die het UZA, in samenwerking met UAntwerpen onderzoekt in het project REACH (Early Respiratory Effects of Air pollution on CHildren).
Eén van de onderzoeksters van REACH is Hanne:
Ik ben 26 jaar en doctoraatstudente aan de Universiteit van Antwerpen. Voor ik begon te doctoreren heb ik biomedische wetenschappen gestudeerd, met als afstudeerrichting Milieu en gezondheidswetenschappen. Door mijn biomedische achtergrond en interesse in milieuproblematiek ben ik bij het REACH project terechtgekomen. Dit project combineert heel mooi de effecten van milieuvervuiling op onze gezondheid. Met veel enthousiasme zet ik me daarom achter dit onderzoek, onder begeleiding van prof. Roeland Samson van het departement Bio-ingenieurswetenschappen en door prof. Stijn Verhulst van de dienst pediatrie, UZA.